top of page

Nondualiteit en nu

Nondualiteit is simpel gezegd: geen twee. Als er 'geen twee' is wordt het wel direct ingewikkeld voor veel mensen of juist simpel. En hoe gaat het samen met coachen?

Er zijn dus geen grenzen, geen afscheiding, geen jij en ik, geen woorden, geen aarde. Er is enkel de gewaarwording van dat. Er is eenheid. Alles is één. En in die eenheid is alles precies zo als het is. Niet goed, niet slecht, want ook dat zijn maar labels die bedacht zijn. Ook geen beter of slechter.

Ben je nu al afgehaakt?


Ik heb voor mezelf geprobeerd onder woorden te brengen wat de implicatie is. Dat deed ik jaren geleden, toen ik Zonder Grenzen van Ken Wilbur had gelezen. Er verandert niets en tegelijkertijd zo veel.



Jouw persoonlijke groei

Dat maakt coaching ingewikkeld, dat zou betekenen dat er geen groei is. Want alles is namelijk precies zoals het moet zijn. Je zou zover kunnen gaan als zeggen dat je geen vrije wil hebt en dat alles wat we ervaren een illusie is. Maar een illusie betekent niet dat het niet echt is, het betekent alleen dat het niet is wat je denkt dat het is. En in die illusie ervaren we vrije wil. En dus groei.

Het is een prachtige manier van omgaan met het leven. Alles is namelijk precies zoals het moet zijn omdat het niet anders kan zijn dan het is. In die gedachte zit rust.


Wat wil je veranderen? En kun je zien dat het niet anders kan zijn dan het is op dit moment?

In een podcast van Luie Friet benoemde ik een keer dat ik nondualiteit toepas in de persoon, dat is natuurlijk grote onzin en tegelijkertijd niet. Het helpt namelijk als je je beseft dat je zelf niet duaal bent. Dat er geen scheiding is tussen lichaam en geest. Er is eenheid. Vanaf daar is de stap naar geen scheiding tussen jouw en de buitenwereld ook wat kleiner. Maar dat is voor een volgende blog.


Levensfilosofie

Wil je meer weten over deze manier van naar het leven kijken? Ben je al lang bezig met nondualiteit en wil je gelijkgestemden ontmoeten? Of ben je obsessief zoeker maar is het belletje gaan rinkelen dat dat je niet echt ergens brengt? Kijk eens hier op de website van Geen Gouden Bergen of stuur me een berichtje. Niet voor een coachgesprek, maar om vrijblijvend in contact te komen met gelijkgestemden, een gesprek te voeren over het leven. Ik heb de waarheid niet in pacht, maar er over praten vind ik geweldig.


Veel zon!


Jelke





Recent Posts

See All

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page