Drie uur geleden begon ik aan deze blog…
Oh oeps… drie dagen geleden begon ik aan deze blog…
Ondertussen heb ik nog verschillende andere dingen gedaan… Die waren ook heel nuttig, echt waar!
Wat is het?
Ik herinner me nog goed dat ik het woord ‘procrastination’ voor het eerst tegenkwam. Ik was op mijn werk in Boxmeer, ik verveelde me enigszins en las daarom een artikel online. Het woord ‘procrastination’ had ik nog nooit gehoord en heb ik toen meteen even gegoogled:
Procrastination is the avoidance of doing a task that needs to be accomplished by a certain deadline. It could be further stated as a habitual or intentional delay of starting or finishing a task despite knowing it might have negative consequences. It is a common human experience involving delay in everyday chores or even putting off salient tasks. Wikipedia
Oh wauw, het was alsof ze mij beschreven. Ondertussen heb ik in de gaten dit voor meer mensen geldt. Hoe zit dat? Waarom stellen we uit?
Waarom doen we het?
Instant gratification is zo veel prettiger
Vandaag de dag is uitstellen makkelijk: even nog op Facebook, Instagram of waar dan ook online iets doen. Je nieuwsgierigheid bevredigen. Je doet het bijna als vanzelf. En als je even niet aan je telefoon denkt, dan vindt de telefoon wel een manier om te aandacht te trekken. Alle impulsieve acties helpen mee aan uitstelgedrag. Bijna alles online is gemaakt om je direct genot te geven: leuke posts, likes, free gifts, awards, deelacties. En die instant gratification is wel erg prettig toch?
Ik kan het niet
Als je denkt dat iets je niet gaat lukken kun je er net zo goed niet mee beginnen. Tenminste, dat kan een motivatie zijn om dingen uit te stellen. Natuurlijk weet je pas of het lukt als je het doet. Het is moeilijk, veeleisend en vergt doorzettingsvermogen, maar hoe fijn is het als jij alles gegeven hebt wat je in je hebt? Lukt het dan nog niet, dan heb je in ieder geval je best gedaan.
Wie hebben hier last van? Iedereen wel eens toch? Voor mensen met faalangst en mensen met perfectionisme is dit een grote valkuil. Beide willen liever niet gezien worden… Want stel dat het niet goed genoeg is?
Ik heb er geen zin in
Als je geen zin hebt in een taak, is uitstellen soms best fijn. Dan hoef je er nog even niet mee bezig te zijn. Deze vorm van uitstellen zorgt voor veel negatieve gevoelens, omdat het vaak blijft sluimeren. Je hebt er geen zin in, het kan ook morgen, of overmorgen. Iedere confrontatie met de taak levert weer die negativiteit op. Heb je geen zin en moet het toch, stel dan alleen uit als je er ECHT niet mee bezig blijft!
Waarom zou je het vooral af en toe WEL moeten inzetten?
De meeste mensen weten wel waarom ze uitstellen en toch doen ze het, omdat ze ook voordelen ervaren door ‘er nog niet mee bezig te zijn’. Naast de bewuste voordelen zijn er ook onbewuste voordelen bij uitstelgedrag.
“Procrastination is not the problem. It is the solution. It is the universe’s way of saying stop, slow down, you move too fast.” Ellen Degeneres
Alle voordelen van procratination op een rij:
Je wordt er erg efficiënt van
Het maakt je creatief
Je leert prioriteiten stellen
Je kunt meer tijd besteden aan andere dingen
Je kunt luieren (en echt luieren is een kunst, een kunst die heel veel mensen ook uitstellen)
Al het voorwerk is gedaan tijdens het procrastineren
Van uitstel komt afstel, zegt men. Maar als jij uitstelt en de ander zegt af, heb jij veel tijd bespaard!
Jij kiest voor autonomie, doe de dingen zodra het jou uitkomt
Uitstellers zijn de succesvolste mensen in het leven (aldus meerdere websites op internet)
Misschien klopt het wel wat Ellen Degeneres zegt, je hebt het even nodig om wat anders te doen.
Je leest nu deze blog, maar heb je echt niets beters te doen? Nee toch, weet je hoe interessant dit is?!
En de nadelen?
Is uitstellen dan altijd positief? Nee natuurlijk niet, soms is uitstellen gewoon stom. Ja, laten we wel wezen. Uitstellen is ook een keuze, een keuze om iets niet te doen, of dat nou bewust is of onbewust. En dan maakt het natuurlijk wel uit wat je aan het uitstellen bent.
Zo heb ik jaren uitgesteld om ander werk te zoeken.. Keer op keer bevestigde ik aan mezelf dat ik goed zat, een fijn salaris had en een vast contract. Maar plezier op mijn werk had ik niet en thuis werd het er ook niet veel beter van. Allerlei praktisch bezwaren had ik om te blijven uitstellen. Het resultaat was een burn/bore-out waar ik nog steeds niet helemaal van ben bekomen. Had ik dat kunnen voorkomen als ik wel werk was gaan zoeken? Eerlijk gezegd denk ik van niet. Ik had die burn-out nodig, ik had het nodig om mijn weg te zien, om mijn grenzen te leren kennen. Maar goed..
Ben jij dingen aan het uitstellen? Bedenk je dan de volgende dingen:
“The work you do while you procrastinate is probably the work you should be doing for the rest of your life.” Jessica Hische
Wat maakt dat je het uitstelt?
Wat levert het uitstellen je op?
Wat krijg je zodra ik de taak heb uitgevoerd?
Wat gebeurt er als je besluit de taak nooit uit te voeren?
Realiseer je dat jouw taak op de achtergrond sluimert. Heb je een harde deadline, geef jezelf dan ook een ‘procrastinatietijd’. Dat is tijd waarin je wel (semi)bewust nadenkt over je taak, maar er niet fysiek mee bezig bent. Die kost je energie, dat is al het voorwerk waar je onbewust mee bezig bent. Dit kun je doen tijdens al die andere klusjes, zoals was opvouwen, sporten of je boekenkast reorganiseren. Ga bewust om met je procratinatietijd en het blijft heel nuttig besteedde energie.
Maak je je zorgen, wil je niet aan je taak denken, word je er chagrijnig van? Dat is niet zo nuttig en kost een boel energie. Denk dan nog eens na over de eerste vier punten.
Als je de taak nooit gaat uitvoeren, geef dan gewoon toe aan jezelf dat je het niet gaat doen. Dat lucht echt op. Zeg niet ‘ik zou eigenlijk moeten’, want dat betekent gewoon “ik heb geen zin om”.
Doe je veel nuttige dingen tijdens het procrastineren, misschien moet je daar dan je werk van maken (aldus Jessica Hische).
Happy procrastination!
Comments